سدیم بنزوآت با فرمول بسته C۶H۵COONa نمک سدیم از بنزوئیک اسید است که پودر کریستالی سفید رنگ با بوی مشخص و و تلخ مزه است. این ماده در آب به راحتی حل میشود (به نسبت ۱ به ۲ وزنی- حجمی). و به عنوان ماده نگهدارنده از سال ۱۹۰۹ در بسیاری از مواد غذایی از جمله نوشیدنی ها و سالادها و داروها از جمله شربتهای ضد سرفه و دهان شویههای الکلی کاربرد دارد. اثر ضد باکتریایی و ضد قارچی آن در محیط اسیدی بیشتر است. از کاربرهای دیگر سدیم بنزوآت، استفاده از آن در هایپر آمونمیا نیز است.
A
آمونیوم یکی از مواد طبیعی است که در تمام مایعات بدن وجود دارد. هایپر آمونمیا یک اختلال متابولیکی است که در آن سطح آمونیوم خون بالا میرود (بیشتر از ۱۰۰ میکرومول در هر لیتر در نوزادان و بیشتر از ۵۰ میکرومول در هر لیتر در بزرگسالان). که یک وضعیت خطرناک بوده و در صورت عدم درمان منجر به آنسفالوپاتی و مرگ میگردد. نیتروژنی که با مصرف پروتئینها وارد بدن میشود با طی یک سری مسیرهای متابولیسمی که تعداد زیادی آنزیم در آن دخیل است، به اوره تبدیل و از طریق کلیهها دفع میگردد. این فرآیند در بدن به نام سیکل اوره خوانده میشود. هایپرآمونمیا بیشتر در نوزادان رخ میهد که به دلیل مشکلات متابولیسمی نوزادان و کم بودن فعالیت یکی از این آنزیمها است. که در صورت عدم درمان امکان پیشرفت و ایجاد صدمات شدیدتری وجود دارد. درمان این بیماری محدودیت مصرف مواد پروتئینی و افزایش دفع آن است.
سدیم بنزوآت و سدیم فنیلاستات با مکانیسم کانجوگه کردن یکی از مواد دخیل در سیکل اوره میزان نیتروژن را کاهش میدهد. سدیم بنزوآت و سدیم فنیلاستات به ترتیب به گلیسین و گلوتامین متصل شده و به هیپوریک اسید و فنیلاستیلگلوتامین تبدیل میشود که این مواد از راه کلیهها دفع می گردد. این دو ماده به تنهایی و یا به همراه هم به عنوان درمان کمکی در هایپرآمونمیا بکار میروند که ۲ محلول تجاری با نامهای Ucephan® , Ammonul® در دنیا وجود دارد.
سدیم بنزوات عوارض جانبی خاصی ندارد و عوارض آن شامل عوارض گوارشی از قبیل زخم معده و تهوع و در صورت مصرف بیش از حد سبب مشکلات تنفسی از قبیل هایپرونتیلاسیون و آلکالوز خفیف تنفسی میشود.
نکاتی که در مصرف این دارو باید رعایت گردد شامل موارد زیر است:
- این دارو حتماً بعد از غذا مصرف شود؛
- در طول مصرف دارو باید از مواد لبنی و موادی که محتوای پروتئینی بالایی دارند کمتر استفاده نشود؛
- این دارو باید در ظرف در بسته در دمای زیر ۴۰ درجه سانتیگراد و ترجیحاً در دمای بین ۳۰-۱۵ درجه سانتیگراد نگهداری گردد و از یخ زدگی محافظت شود؛
- میزان مصرف روزانه در کودکان و بزرگسالان ۲۵۰ میلیگرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن میباشد که این میزان نیاز روزانه را در ۶-۳ وعده منقسم مصرف میشود؛
- مخلوط کردن محلولهای ۱۰ درصد این دارو با محلولهای اسیدی سبب رسوب سدیم بنزآت میگردد. بنابراین نباید برای مصرف با این محلولها مخلوط گردد؛
- این ماده با داروی والپروآت سدیم تداخل دارد زیرا از طرفی هایپرآمونمیا از عوارض جانبی والپروآت است و از سوی دیگر والپروآت نقص مسیرهای متابولیسمی سنتز اوره را بدتر کرده و اثرات سدیم بنزوآت را نیز آنتاگونیزه میکند؛
- در طی سالهای طولانی از مصرف سدیم بنزوآت به عنوان ماده نگهدارنده مواد غذایی هیچ گونه عوارض سرطانزایی و و تراتوژنی گزارش نشده است و رده آن در بارداری C است.
با توجه به نیاز بیماران و در دسترس نبودن فرم تجاری از سدیم بنزوآت به شکل محلول خوراکی در کشورمان، برخی از داروخانهها اقدام به تهیه محلول ۵ و ۱۰ درصد این دارو در قالب داروی ترکیبی با استفاده از پودر آن نموده و در اختیار پزشکان و بیماران قرار میدهد.
References
-
Niemi and Enns Pharmacology Review: Sodium Phenylacetate and Sodium Benzoate in the Treatment of…2006; 7: 486-495.
-
Msall M, Batshaw M, Suss R, Brusilow S, Mellits E. Neurologic outcome in children with inborn errors of urea synthesis. N Eng J Med 1984; 310(23): 1500-5.
-
Watson A, Karp J, Walker W, Chambers T, Risch V, Brusilow S. Transient idiopathic hyperammonaemia in adults. Lancet 1985 Dec 7: 1271-4.
❤️ Diane is interested in your profile! Click Here: http://inx.lv/DaCr?h=c5b7f523841268738d2e63c1930bcdbf- ❤️
❤️ Mary want to meet you! Click Here: https://clck.ru/asnA8 ❤️
[url=https://gorod.top/]Тематические форумы[/url]
[url=https://realty.ooo/ru]Продажа и Аренда Недвижимости на Северном Кипре[/url]
[url=https://realty.ooo/ru/severnyy-kipr/apartamenty]Апартаменты на Северном Кипре[/url]
[url=https://itnewshub.org/]itnewshub.org[/url]
i2yy94
۲fspu5
otdott